Om redigering

Här kommer jag att ta upp lite om redigering, och varför jag gör det, kan säga att jag har hört talas om några “fotografer” som säger att “Om du behöver redigera, så du bör inte fotografera.” De hävdar att man ska kunna ta så bra bilder, så att du ska inte behöva redigera dem efteråt, de hävdar att om du gör något med din bild som inte är sant, de säger att det är manipulation men det är när du lägger till eller ta något bort från bilden. Varför redigera? Låt oss säga att du är ute och fotograferar en del, så snart det finns en linje på bilden som horisonten, ett träd eller något annat, då vill du att det ska vara rak.

Här är en bild på samma sjö, Hjälmaren där en är den ursprungliga och den andra har redigeras så att horisonten har blivit rakt. Klicka på bilden för att se den större. När man tittar på bilden till vänster, ser det ut som om vattnet kommer att rinna ut till vänster. Det är tyvärr ett av felen som man ser på folks fotografier att horisonten lutar åt endera hållet och inte rak som det bör vara.

 

En annan anledning till varför du bör redigera är att när du fotograferar så tolkar kameran allt på sitt sätt, sedan när du kommer hem du ser felaktiga färger, ljus, etc. och inte som du kommer ihåg att det faktiskt var när du tog bilden. Så när du redigerar kan du öka färgmättnad och ljus i bilden tills du tycker att det ser ut som du ihåg det. Nedan kan du se en ursprunglig bild först och sedan redigerad en. Klicka på bilden för att se den större. Man kan även fixa till så att det blir rätt vitbalans, kyla eller värme i bilden som det var vid foto tillfället.

mossa

Jag tar tillfället i akt att lägga en trippel bild slutligen där den första bilden är den ursprungliga, bild två lite redigerad och sista bilden en manipulation, och den består av två olika bilder, dvs min bild och ett stockfoto som är gratis att använda för allt utom reklam. Klicka på bilden för att se den större.

3 in 1

Kommentering är stängt!