Om Matte Painting

Lite bakgrunds fakta.

Matte Painting är en målad representation av ett landskap, uppsättning eller avlägset läge som gör det möjligt för filmskapare att skapa en illusion av en miljö som inte finns på filmplatsen. Historiskt har mattmålare och filmtekniker använt olika tekniker för att kombinera en mattmålade bild med live-action film. I bästa fall beror effekten på konstnärernas och teknikernas skicklighet på ”sömlös” och skapar miljöer som annars skulle vara omöjliga eller dyrbara att filma. I scenerna är målningsdelen statisk och rörelserna är integrerade på den.

Traditionellt har matte målningar gjorts av konstnärer som använder färger eller pasteller på stora glasplattor för att integrera med levande handlingar. Det första kända mattmålningsskottet gjordes 1907 av Norman Dawn (ASC), som improviserade de krumlande Kalifornien-missionerna genom att måla dem på glas för filmens uppdrag i Kalifornien. Anmärkningsvärda traditionella mattmålningar inkluderar Dorothys närmande till Emerald City i The Wizard of Oz, Charles Foster Kane’s Xanadu i Citizen Kane med mycket mer.

Tre matte painting bilder.

 
 

Sista bilden föreställer ”Kane’s Xanadu” i Citizen Kane, alltså ett ställe som inte finns på riktigt utan var en matt målad bakgrundsbild.

 

Comments are closed.