Fotografer från förr.

Idag var vi iväg på en liten foto tur och jag passade på att fotografera en annan fotografs skapelser och apparater, fotografen det handlar om är Maria Hallström. Detta är en av hennes kameror som hon använde:

Kamera
Här är en text om bilden:
”Fotograferar var ett av de första yrken som kvinnor utövade. Maria Hallström var en av stadens tre kvinnliga fotografer vid tidpunkten. Föremålen kommer från olika verkstäder i staden, mestadels från Marias egna studio på Järnagatan 1. Maria Hallström föddes 1869 och hade en studio i Södertälje mellan 1908 – 1924. som hjälp, hade hon sin syster och en assistent. I ett rum och kök kombineras studio och lägenhet.  All utrustning för fotografering och möbler var i rummet, köket fungerade som mörkrum för att bearbeta bilder. ”

Mörk rummet såg ut så här:

 

 

morkrumKamera
Här är några av hennes fotografier som hade blivit ganska blekta med tiden, men som jag gjorde lite bättre i Photoshop:

Den unga flickan som kallas Marta Below Sandbäck, kvinnan bredvid henne är okänd och längst ned paret där mannen  hette H. Moberg.

 


© Maria Hallström© Maria Hallström© Maria Hallström
Dessa tre bilder fotograferade och tillhör © Maria Hallström (1869 – 1952)
 ”Maria Hallström föddes 1869 i Överjärna i de södra delarna av Stockholm och öppnade studio i Villa Albano på Dalgatan, Södertälje 1907 el 1908. Senare också öppnat kontor i Tumba och Gnesta, arbetar på helgerna. År 1916 flyttade Maria till en takvåning på Järnagatan 1 kv Väduren, där även de nya ateljén öppnas. Mary var framför allt en porträttfotograf, men även vykort med henne som författare bevaras i studion, vid fotografering använde Maria Hallström skickligt rekvisita och för det mesta typiska landskaps medel.

Hallström arbetade sju dagar i veckan och även hade flera sittningar på t.ex. jul och nyårs helger. De flesta av hennes bilder är studioporträtt, som hjälp hade hon sin syster Johanna Magdalena och biträdande Rosa Maria Vennström. Vid 55 års ålder flyttade Maria Hallström, 1924 till Uppsala och sedan sålde sina studior och negativ samling med 7000 glasnegativ, till en fotograf som heter Wiwan Ohlson. Maria Hallström dog i Uppsala 7 maj 1952. ”

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fill this before sending: 47 − = 46